Určitě se vám někdy také stalo, že jste si zakoupili pro osvěžení lahev dobré vody a následně po požití okusili pachuť hnusu. Tak potom věřte, že s největší pravděpodobností za tuto pachuť nese vinu plastová lahev.
Plastové lahve totiž často obsahují velké množství škodlivých chemikálií, které mohou snadno převážit před přínosy správné hydratace. Měli byste proto věnovat náležitou pozornost trojúhelníkům na spodku lahví, které používáte. Zvláště se zaměřte na číslo uprostřed trojúhelníků. Každé takové číslo totiž představuje jiný druh chemické látky, ze které je daná láhev vyrobena. Budete se divit, ale tato značka by měla být prvním, co je třeba před konzumací přečíst.
1) PET (Polyethylentereftalát) – Tyto láhve jsou určeny pouze na jedno použití. Je to proto, že mohou propouštět antimon těžkých kovů. Chemické substance, označované i značkou EPA, narušují činnost vaší hormonální soustavy.
2) HDPE (Polyethylen vysoké hustoty) – Jde o takzvaný „dobrý“ plast. Má totiž nejnižší pravděpodobnost průsaku škodlivých látek do tekutiny, která se v něm uskladňuje.
3) PVC (Polyvinylchlorid) – Nedoporučuje se používat lahve vyrobené z tohoto materiálu. PVC může do vody uvolňovat látky narušující činnost hormonů.
4) LDPE (Polyethylen nízké hustoty) – Tento druh plastu je relativně bezpečný. Při správném používání a mechanickém nenamáhaní by z něj do vody neměly prosakovat škodlivé látky. Uvedený materiál se často používá i při výrobě plastových tašek.
5) PP (Polypropylen) – Jde opět o relativně bezpečný plast. Za předpokladu, že ho nevystavujeme vyšším teplotám a mechanickému namáhání, by do nápojů a jídel neměl uvolňovat žádné nežádoucí substance. V praxi se z něj obvykle vyrábějí jogurtové kelímky a některé druhy lahví na vodu.
6) PS (Polystyren) – Pozor, jde o karcinogenní uvolňující chemickou látku. Polystyren byste v žádném případě neměli používat pro uschování nápojů ani jídel. V případě přenosných chladniček je třeba mít jídlo v nich spolehlivě oddělené od stěn.
7) PC (polykarbonát) – Pro uskladnění potravin a vody je to úplně nejhorší materiál. Důvodem je uvolňování BPA (Bisfenolu A). Lahvím nebo jiným nádobám vyrobeným z polykarbonátu se proto za všech okolností vyhýbejte!
Tedy opakuji, čtěte pozorně. Veškeré označení naleznete zde